Pu Nunga kha aw! A tuar a lo chhelin a lo tlawmngai ngawt mai!

Kum 4 liamta vel khan, Pu Nunga te khuaah hian tihtur pawimawh tak kan nei thut mai a. Aia thunei zawkte remruat a ni a, rang taka hrilhhriat a, ruahmanna siam fel a ngai a. Chu khua/veng a ka hmelhriat tha leh a phone No ka neih chhun Pu Nunga chutih laia an VC member chu ka call nghal vat a.

Rei ngial hnuah phone chu lo lain, Ani chu ramah a lo kal daih hi a lo ni a, a thianpa, VC member ni ve bawk chu be mai turin min ti a. Mahse chumi No chu ka neih loh vangin min rawn thawn mai turin ka ngen nghal zat a. ‘Awle’ a ti mai a, ka nghak ta a.

A nghaktu zawk tan chuan thil hi a rei sam an tih angin, ka rin aiin VC phone No chu min rawn thawn har a. Ka va call leh a, “ka rawn thawn dawn e, lo nghak lawk rawh” a lo ti leh a. Pu Nunga hi Tezpur ah te kan lo zin dun tawh a, ka rin zawng tak a ni a, a rawn thawn mai ang tiin ka nghak leh ta a.

Rei ngial ka nghah hnuah pawh chuan a la rawn thawn ta chuang lo. An venga kan thiltihtur chu ruahmanna siam vat ngai a ni tawh si. Rilru a hmanhmawh a, midang biak tur mai ka hre si lo. Ka nghak rei ta bawk e a, tiin Pu Nunga chu ka va call leh a. “Aw, hei ka hmetchhuak fuh mai hlei thei lo a…ka rawn tithei trep e” a lo la ti leh ta cheu mai. Tihtheih dang awm hek suh, ka nghak leh ta ngawt mai a.

Rilru hmanhmawh bawksi, ai u te han tur chhen chu nuam si lo, chuti chung pawh chuan ka va call sek tawh lehnghal a.! Rilruah ruahmanna thar a lo lut a. Ka No mamawh chu lo thawn lovin, aman bia se, keimah min rawn biak tir mai se tih ka tum a, Pu Nunga chu ka va call leh a. Chutah chuan ka rin loh lam daih thil a lo thleng hi a lo nia.

Pu Nunga chuan, “Ngawi teh, ka lo thawn dawn thin a, ka ti hlei thei lo a a ni. Nichina min lo call hmasak ber khan, Thingkung atangin ka tla fel deuh chiah a, ka duh angin ka che thei lo a lawm le. Hei, tunah phei chuan min bawihsawmtu tur an lo thleng a, min zawnna tur Hlâng an siam tran mek e” a lo ti ta mai.! A mak ka tiin, ka hrilhhai angreng zawk hle mai a, ka lo va call sek mai bawk si a.

Ani lah kha Mizopa tak mai, tlawmngai bawk si, tawngtam lo tak a ni a. Thingah a tlak thu kha min hrilh mai bik lova, chuta karah ka mamawh a thawhpuipa VC phone theihn no min pek tumin thei leh thei lovin a lo tum ve ngar ngar mai a. Hlângah dahin an zawn haw a, Doctor lam ten an enfiah hnu chuan, a Khelruh te, a Nâkruhte a lo sawh khaw lo deuh a lo ni a, rei fe chu che hlei thei lovin Damdawiinah a awm zui nghe nghe a.

Ka lo va be sek kha ka inthiam lova, lehlam zawnga thlir chuan, a tuar chhel mang e aw ka ti a, ka thil dil min pek tuma a lo bei ve ngat ngat mai chu a mak zawk hial a. Midangte tan mi tangkai nih a, mite puihngai dinhmuna a awm lai pawhin, midang (kei) min pui tura theihtawp a lo chhuah chu a tlawmgngai thei ka ti a, ka ngaisangin, ka ngaihlu ta viau mai a.

Tunhnu, a damthat hnu pawh hian a kiangah ka la sawi fo thin a, Ani lah chu a nui deuh suk zel a, kan hlimpui zui phian a. A hlimawm zawngin kan sawi zui ta fo mai.

 

Hei hi Facebook a ka Wall a ka dah, ka copy leh a ni e – Buata

Pawl 12 Fail

Pawl 12 Fail
Mahse, beidawng mai lova zir zui tlat, an taimak leh tumruhna avanga mi hlawhtling a chhiar theih tur ni zui ta an awm nual mai. Pawl 12 a ka thutpui te pahnih pawh hi chutiang mi chu an ni a tih theih.

Ka thutpui thin Pu Vanlalnghaka Chhawnchhek Mizosoft neitupa, Aizawl FC leh NECS a, Technical lama an hotu pawimawh hi #Pawl_12 a fail ve tlat a. Tunah erawh hna a ngah lutuk hi, khawpui pakhatah chauh pawh inbengbel hlei thei lovin a teikual a ngai ta a, kan be hman meuh ta lo hial a ni ber e. Chutiang thovin kan tlar ami tho Dr David C. Vanlalfakawma Central KTP lama mi, Ramngaw, Mau (Bamboo) lam tupui leh zirbingtu pawh hi Pawl 12 a fail nawn hnuah a kaltluang dawn chauh a lo ni a, PhD a nei fel leh daih tawh a, a tuina lamah hna zahawm tak thawkin a bur leh ngar ngar tawh.

Han sawi belh leh lawk ila… Middle School a ka zirpui thin, tuna Civil Engineer Association a Secretary ni mek, thianpa Er Ramdin Pachuau pawh hi, #Pawl 12 a fail nawn hnuah pawh, beidawn te chu a tum teuh lo, Arts atangin Science (Civil Engineering​) lamah a la inlet sauh sauh asin. Pawl 12 Arts pass hlei thei lo kha BE te chu an zirna a Mizo zingah a thitha berahte a tang a. Tunah Mizoram a Firm lar tak AIE ah a khaipa a ni leh tawh a, chhun zanzawmin a thawk tluk tluk mai.

Fail hi zahthlakna lai awm mahse, beidawng lo ila, kum 5 pawh zir ila, kan pass leh miau chuan tu’n min hmusit ngawt thei bik lo. Kan pass ve miau a. A hnua kan pass leh miau chuan, fail hunlaite kha sawizui a nuam zawk thin. A zahtlak lai zawk tak chu, fail bawk, beidawng bawk nih kha a ni. Chuvangin, Pawl 12 fail te u, beidawng suh ang che u. Tuna tha taka pass te aia dinhmun sang zawk pawh hi in la luah thei chiang a nia.

Hetia Pawl 12 ka fail puite ka fak hian, Fail ka sawimawi tihna a ni lo a nia. Fail hnua beidawng lo zawk hi a ni ka sawi chu. Dik tak chuan, class a a thiam thei leh nungchang tha, fail pui kum pawha tha taka pass thei tlat khawpa mi taima leh thluak tha, thianpa Benjamin Hnamte (#KimKimi_pa) te hi e, tun hnu thleng pawhin an chhuanawm zui zel chu a ni e.

 

(Hei hi Facebook a ka wall a ka dah, ka copy paste a ni e)

Mi tute emaw chuan…

Tute emaw chuan

An ngaina viau mai thei che a,
An ngei viau mai thei bawk che.

An duhsak viau mai thei che a,
An er viau mai thei bawk che a.

An hmangaih viau mai thei che a,
An haw viau mai thei bawk che.

An tlawn viau mai thei che a,
An hau hrep mai thei bawk che.

An ngaihsak hle mai thei che a,
An phatsan fo mai thei bawk che.

Heng i hmachhawn dan atangte hian, eng ang mi nge i nih thui tak alo lang thin.

Ei leh in lam chungchang – Titi mai mai.

Ka vanneihna deuh pakhat chu, ei theih loh leh ei duh loh em em ka nei lo hi a ni😂. Kan la ei than lem loh thil, chaw a rin a ngaih chang pawh hian, ka ti thei fu zel mai.

Hman deuh khan, kan zinpui pakhat (Kohhran Upa) chuan, chawlhkar khat zet kan châm hnuah, a chhungte a phone a, zawi sap a tawngin “chaw mumal kan la ei lo a” a tih lai ka hre ru pek a, kei lah ka lo puar viau zel mai si, ka nuih a za deuh si, ka khawngaih angreng bawk si. Ka hre lo der zui ta a.😀

Trum khat , thianpa Zahawma Kawlkulh te Lawmsiama Hlawndo te ho nen, Assam Riffle tirhin, a changa VIP hmel tak, Governor te chibai ve zak zak chung a, chhuata kan mut leh ang lawp lawpna thung si naah, nikhat chu hmun kan tlawh na a kan chawchhun tura an sem, a tui viau lo a niang, ei duh lo an awm nual a, ei hlei thei lo thiante ei ai kan ei kêp ngei bawk ah. Tui hi ka ti viau zel mai a.😂

Engkum ber kha nge ni, Rza Renthlei Chalrel, Marina Lalrinzuala te nen, thianhova zin a, Marina Nu leh pa (Missionary) te tlawh ve ngei kha kan duh tlat a. Tleirawl ta chu, pawisa nei hek lo i; hawna man tur chu sawi loh, kal lam man kan nei daih meuh lo a. Haw lam man chu inhlawh chawp mai turin kan chhuak ta a. Pawisa ren nan Polythene in chaw kan fun a, Silchar atanga Rel te chi a chhuakin, tlaiah kan chawfun chu kan kil ve mam mam a, kan puar ve viau a, mi chuan min nuihzat deuh.😂

Vawikhat chu thianpa Jerry Lalngaihzuala nen, chaw ei lova kan Bazar chu kan rei hle mai a. Zan rei lamah kan riltam chu, chaw eina kan melh ta a. Sa ei lohna hmun a châm reng tawh ta chu Sa rawp a na a, mahse Sa siam lohna dawrah kan lut teh tlat a. Kan chah hnem deuh an ti nge ni, mak min tih hmel viau a. Kan ei zo trep, kan puar an ring ve a nih hmel, min en hu a; kan hmel danglam vang zawk nge ni! Bill an rawn dah hnuah thianpa #Jerry-a a la puar mar tha tawk tlat lo pek a..! min viltute nen kan nui tlang thre thraw kha a nia.! A nuam ve angreng thin.

Trum khat chu Denny Z Chhehlawn te nen, mipawimawh ho zarah khualtha thlenin min lo thleng ve a. Eitur a tlar tam ve ngang a, min viltute lah an tuihnai. Sa ei chi leh sa ei lo chite ei duh turte, ei hma leh ei hnu thil behbawm a tam fu. Hetiangah hian ka khawr ru thei riau a, mahse mi tihdan entawn zel theih a. Thianpa #Denny te mi ei hnuah eina hmun an rawn lut, an hawi vut vut a, eitur an chhawp te chu suah kim vek an tum emaw tihturin Plate leh bowl engemaw zat chu an kuah khawm trun ai a. A viltute nuihza lutuk, nui lang ngam chiah si lo insum kha ka mitthlaah a la fiah hle.

Vawikhat chu Pu Zion a hnung zuiin ka kal ve a. Kan chuanna a min viltu fel tak hnenah Coffee thlum lo a chah a, keiin a thlum ka chah a. A lo thleng hmasa kha #Pu Ziona chuan a in a, a ngawi reng sia, keiin a hnuhnung chu ka in ve mai a, tui ka ti loh mai piah lamah, ka in dawnin kan chuanna a che hluk a, ka hmui a rawn chiah ta hlup a, a sa bawk si, ka hmui chu a kang titih ta! Zinna ah chuan thla kan la ve sek thin bawk si a, a fuh lo ngei..hahaa. Kan chah loh zawk ve ve kan lo in a lo ni a.

Vawikhat leh chu thianpa Rla John Platonic te nen kan zin chhuak a, kan zinkawng kar chawlhna thingpui siamtu hnenah, “ani saw chuan tuilum chi al a duh a” a lo ti niin, thiante Thingpui in laiin Tuilum chial min lo pe bik a, ka in ta tho a. Hahaa.

Hman deuh khan kan zinnaah chaw ei min lo siam sak ve a, chu khaw thlen hma khuaah chuan kan zinpui chhungte inah kan chawl a, ril a tram si, vawksa tuihmel deuh kha an chhum hluah bawk si, “tlem tal ei ula, sawtah in ei nawn leh mai ang a” an tia. Kan insum zo lo, kan ei ta, riltram tan tlemte ei a harsa si, a tui si. Tichuan kan tumramah chuan kan thleng leh a, chaw an siam ta. Kan ei thei ta lo, min lo siamsaktute ngaih a tha thei lo, kan eitawh tih sawi ngam a ni si lo….. “Mut a chhuak em a ni” kan ti kan ti ringawt a. Hahaa.

He kan Hringnunah hian…

He kan hringnunah hian-

✍ a zahthlâk lâite
✍ a manganthlâk lâite
✍ a lungngaihthlâk lâite
✍ a lunglenthlâk lâite
✍ a thawventhlâk lâite
✍ a nuihzatthlâk lâite

…kan rilruin a hriatzui reng tur si te hi kan tawng fo a. Heng kan thiltawnte atanga kan rilru put dan a zirin, a chângin kan zak a, kan mangang a, kan lungngai a, a châng leh kan thawveng huai a, a chângin kan lung te a lâng a, a châng leh kan nuih a za hle thin a nih hi.

Hringnun hi, kan rilru puthmang hian a kaihruai thui hle a. Kan rilru puthmang a inang vek lo thin ang bawkin, he hringnun zinkawng kan hman dan hi a inang vek lem lo. Kan rilru puthmang hi englam hawi nge tih hi a pawimawh hle.

Hringnun kan hman nawm leh nawm lohte, kan hlim leh hlim lohte hi kan Rilru puthmang ah thui tak a innghah si chuan, kan rilru hi i vêng tha ang u khai.

MONEITU BERIN FAM A CHAN NI A, MO THAR NIH ZET CHU A RUNTHLAK DAWN MANG E!

I dam loh thu an rawn sawi khan “a va pawi ve aw” tiin dam leh thuai tura beiseina nen kan lo thlir liam deuh mai che a. Mahse April ni 22, 2017 tlaia ICU luh i ngaih thu leh i dinhmun a that loh thu an rawn sawi zet kha chuan, rilru mitthlaah i lo lang a, suangtuahnain thui tak a thlir a. Hospital kan rawn pan nghal chung pawha, i dam lai hmel kan rawn hmu hman ta lo khan mi a ti hrilh hai chiang ngei mai. Eng pawh tawk thei khawpin i na a ni tih hrilhhriat lawk kan ni chung khan, a taka han tawn meuh chuan e, mi a va nghawng na tak em! Sawi thiam a ni lo tih hi ka sawi thiam dan ber chu a ni.

A hma lawk, April ni 20 tlai a Biak In a hlim taka inkutsuih laite, thutiam in lâk lai te kha mitthlaah a lo lang nghal chuaih chuaih a. “A nuam emaw hrehawm emaw, hrisel lai leh bawrhsawm lai pawhin, thihnain min then hma loh chuan…” tia thu in tiam laite kha aw.!!! Phûr takin Inneih Zungbun in inbuntir a, nui sângin Inneihna lehkhate in dawng a nih kha. Inneihna inkhawm hun a zova, mipui thlir thup kara, Inneihna thuam famkim nen a in inzui chhuak dalh dalh laite kha.! Kawngka pawn lamah Thlalakna leh kahmawi chi hrang hrang nen an lo châng che u a, hlim takin thla kan la ho a nih kha ti raw.! Mahse khâng thlalakte pawh kha kan hmuh hma hauhin,  tihian min kalsan leh ta mai si a! A va mak teh thut em!

In Inneihna kha Pathian leh a Kohhran ho hriatpuina a ni ve tho a, in thu tiam te pawh kha e, kum tam tak nupa kawpchawia awm mékte thu tiam nen a danglamna a awm bik lo asin, “eng kan ti bik nge ni?” tih mai a awl mang e!,  Hmalam hunah eng pawh lo thleng se ‘…thihna in min then hmâ loh chuan...’ in tih laite pawh khan, ti teh thut hian he Thihna runthlak hian a hruai mai ang che tih tuman kan ring lo va, kan ring phal hek lo. Nang ngei pawhin i ring bikin kan ring lo. Hrisel lai leh bawrhsawm lai pawhin, in hmangaih tlata, in enkawl a, rawng inbawlsak tawn tura hlim tak leh tih takzeta in intiam laite kha aw! Nimin mai a la ni si. Khâng in intiamnate khan, dar kar 48 lek chauh hi a huam bik lo tih kan hraitpui che u asin le.

Mapui, kan inhriatna la rei lo hle mahse, i mize dam tak mai, mi pawi sawi lo leh inngaitlawm tak i nihnate kha kan hmu ve hman a. Kawng engkimah hre bel hman lo che mah ila, makpa duhawm tak ni turin kan pawm che a, kan tu, kan fanu, kan nau pawh i kutah thlamuang tak leh ngaihngam takin kan dah hmiah a sin. Malsawmna fanau duhawm takte neiin hlim takin chhungkua in din ang a, pi leh pu, u leh naute nen hun duhawm tak tak kan la hmang ho zel ang chu tiin hma thlir thui tak kan lo nei a, kan lo phur ve viau asin.! Mahse hmalam hun man hre lawk mawlh si lo.

Mo lawmna in chu in nuam a ni a, chu chhungkua chuan hlimna leh lawmna nasa tak a dawng thin a ni si a. Mahse nang chu e, natna khirh tak vangin lungngai mangangin i kûn a, mo lawm hlim niah pawh natna khurh tak i lo tuar tlawk tlawk a ni si a, kan va lainat hnuhnawh si tak che em! In Inneihna ruai nawi pawh an la senghawi fel hman meuh lo a, i nupui duh tak man eitu chhungkhat lainate pawhin an man ei an la dawng kim hman lo asin. Hetia Mo lawm hlim nui ri tahnain a rawn luahlan ta mai hi, hrilh a va hai tak em.! Nupa a insiam a, innei thar tam tak ten hun hlimawm tak an hman hun lai tak, hlimna vawr tawpin a tuam hunlai takin, nangni chu Hospital ah hman hmawh taka tlan luh in ngai ta si. Mo lawm tuk a Mo neitu ber Damdawiin pan pui ngaia i awm avanga, i rilru hrehawm dan tur ziate kan ngaihtuah a, i nupui i khawngaihna tawngkamte kan hriatin, lung a va chhe duh tak em! A run thlakna tizual turin hniam lam i pan a, April ni 22 tlai dar 4:20 PM a lo thlen chuan, chelh zawh rual lohin min kalsan ta si. Kan hrilhhai lutuk hi awm dan pawh kan thiam lo a ni ber mai.

Mapui, i natna kha a na em a, Pathian pawhin hah chawl mai turin a duh che a ni ngei ang hetia a hruai tâk mai che ni. Thlamuang takin chawl la tiin duhsakna kan hlan che a. Chutihrualin i kalsan tak i nupui, i chhung leh khatte dinhmun kan thlirin, thlah liam mai che hi harsa kan ti a, khuanu rorel kham theitu nih kan chak a va zual tak em! A bik takin i nupui, ni hnih lek i kianga awm a, in chhungkua a rawn tel thar, i kaihhruai la mamawh ngawih ngawih tu SangSangi dinhmun hi kan va lainat tak em! Mo thar duhawm leh fel, chhungte tana hlimna thlentu ni tur hian i kaihhruai a la mamawh asin le! Tunah chuan, chhungte pawh a la hre kim hman lo va, inchhung khur chet vel pawh a la khawr vanglai tak, mo thar zahzum hun lai, engkim mai pasalte kuta awm hun lai a ni asin le! I duhthlanna ni dawn se, i tel lova chutiang hun a hmang tur leh a hmachhawn tur chu i ngai ngam bikin kan ring lo. Heng Inneih hlim hun hlimawmte hi, natna vangtein lo chân ta pawh ni se, a duh ber Nang tal chu la dam ni la, atan hmachhawn a nuam deuh tur.

Mo thar ni ve siin, a duh ber, kum khua a akianga awm tawh tura a pan Nang ber chu, thlanmual lamah a thlah liam i ngai ta si. Ava runthlak tak em! Hun engemaw chen tal chu i kiangah lo awmin, in chhungkaw zingah lo tel tawh tal nise chuan, tawrh dan pawh a zia deuh mahna! Heti teh thut hi chuan e, awm dan thiam a har e mai. Chhungte nen pawh innel tak takna hun a la awm lova, inchhungah pawh neitu chan chang taka chet bawrh bawrh theihna hun a la awm lo te hian, i nupui dinhmun harsatzia a ti lang a, chu chuan i thihna hi a ti runthlak leh zual tak zet a ni.

Dik tak chuan, nang nen pawh la dam dun ni ta ula e, mo thar tan chuan, inneih hlim chhawn hi chu, hun hlimawm tak a nih rualin, hun harsa tak a nihna lai a awm a. Chhungte nena inpawhna leh tlangnelna nei tura pasal ten nupuite an kaihhruai a ngaih zual hun lai, mo tharin chhungkaw nunphung an zir tan hun lai, engkim mai pasalte atanga an zir hunlai, pasalte kuta innghah nasat vanglai tak a ni a. Chu hunah tak chuan i kalsan a lo ngai ta si a, i nupui – Mo thar mai la ni mek dinhmun hi suangtuah chian ngam a harsa mang e.

Hringnunah hian thu kan lo va nei lo chiang tak em! Makpa fel leh tangkai, chhungkaw tihlimtu leh malsawmna tam tak thlentu ni tura kan lo suangtuah ve mek chu he lei atan chuan a tham ral ta mai si. Kan suangtuah na hi he leiah chuan a takin tawng hman hrih lo mah ila, nakinah Van hmunah hlim takin kan la inhmu anga, nang ngaia kan tah leh rumna, kan khawharna thu zawng zawngte hi, lungmuang taka inhrilhna hun kan neih ngei kan beisei a ni.

Mapui, Mo neitu Nang berin famkhua i lawi ni a, i nupui tana mo thar nih hrehawm dan tur ziate, a khawhar dan tur zia leh awm dan thiam a harsat tur ziate hi kan suangtuah tha ngam lo va. Nakinah nangmah ngeiin, i nupui duh tak hi i la zawt ang a, lungrual ten in la inhrilh vek dawn nia aw.

Phullen Lal Awksarala Khawnbawl Upate

(WhatsApp Phullen Group ah Pu Biakan Awksarala Upate hming pahnih sawiin, a dang lo thawh belh ru a ti a, tihian ka rawn phuah khawm ve ang e.)

Phullen hi Vanphunga khaw din Khandaih khua kal zel kha a ni a, Vanphunga hnuah a fapa Awksarala chu lalin a awm zui a. Phullen a Awksarala Khawnbawl Upate hming leh chanchin tlem, ka hriat theih ang angte chu hengte hi an ni-

  1. Neihruma – Khawchhiar
  2. Hnundailova
  3. Thangkhuma
  4. Dareka
  5. Zakhuma
  6. Hrangphunga
  7. Tuala
  8. Dolala / Thavapa

Pu NEIHRUMA hi chhakchhuak hnam niin, Pu Neihtawna pa a ni. Kristian hmasa niin, Khandaih Harhna hmasa April ni 8, 1906 ah khan harhna a chang ve a. Kha harhnaah khan tleirawlte niin Hla chang sawitu a ni a, hla pakhat te kha vawi 30 te an la nawn thin a ni. Khatih lai British awpna hnuaiah khan Khawchhiar ah atang a ni. A fapa Neihkhuma hi Phullen khua atanga Missionary chhuak hmasa ber a ni a, kum 1953 September ni 28 khan a chhuak

Pu HNUNDAILOVA hi Lal Awksarala khawnbawl upa a ni a. Kristian hmasa zing ami a ni a. kum 1920 khan Kohhran Upa atan nemngheh a ni. Pu Hnundailova hi Upa Zawmliana Phullen vengthar upa ni mek te, Pu Biakchhunga (L) (Upa Lalramthara PWC Charman hlui pa) te pa a ni. Pathian thu awih hmasa, Kristian tha tak chhungkua an ni a, a tu leh fate zingah pawh Pathian leh a Kohhran tana mi tangkai tak tak, Pastor leh Kohhran Upa an awm nual a ni.

Pu DAREKA hi a hming dik tak nia an sawi chu Darthuama a ni a. Innbuan chak, thu leh hla lama tui mi, pi leh pute thawnthu inhlan chhawn hre tak leh Serh leh sang ngai paeimawh mi a ni a. Apa Thangzika pawh kha Khandaih lal Vanphunga khawnbawl upa te zing a mi a ni. Puma Zai hla leh kaihlek hla te pawh a phuah ve niin an sawi. Hmanlaia lo atana an neih ngam loh Sih huai leh Zawng luro awmna hmun te pawh a thian thiam a, lo atan a nei thin. Hnang deh a thiam hle bawk niin an sawi.

Pu ZAKHUMA hi Upa Tawnkima, Pu K Thanhlira etc te pa a ni. Awksarala khawnbawl upa a ni a, Pu Zakhuma pa pawh kha Vanphunga Khawnbawl upa zing ami a ni. Zakhuma hi Khandaih khua a Kristian hmasate zing ami a ni. Kum 1914 a Awksarala hova Thirhluma kai zingah telin, Kristian tlemte tel zinga pakhat a ni. Heta an awm lai hian Kristian awmchhun te kha an pawimawh em em a. Hetah hian Biak In an sa ve a, Zawlbuk khuang kha Biak Inah an la lut a, hei hi Biak Ina khuang an lakluh hmasakna a nih hmel. Pu Zakhuma te hi mi tha chhung an ni a, Khandaih harhna a a bultanna Hnuneka Pawihte kha, mi harsa tak chhungkua atanga lo piang a nih avangin an hnenah awmin an dawmkanga, an In atangin nupui a nei nghe nghe.

Pu HRANGPHUNGA hi Pu Tlanhnûna (L) pa, Pu K Thlenga nu Pi Tlanthangi pa a ni. Tuna VC member Pu J.Remsiama pu a ni.  Awksarala khawnbawl upa, Kristian hmasa a ni a. Awksarala kianga Thirhlum kai kristian tlemte zing ami a ni. Thirhlum kai lai hian, Kristiante kha Thirhlum ah kai ve lovin Khandaih lamah an awm ta deuh vek kha a nia. Kum 1921 khan Kohhran Upa atan nemngheh a ni. Thirhlumah hian rei tak an awm lo va, khaw thar a nih bakah Kristian tam zawk Khandaih lamah an awm si a, Kristian pathum vel chauh an awm a. Chawlhni te an theihnghilh chang a awm thin a ni awm e. Mahse mak tak maiin harhna a rawn thleng a, Awksarala pawh he hmunah hian Kristianah a in pe a ni.

Pu TUALA hi Khawnbawl upa a nih bakah, Pasaltha a ni a. A hming hi Tualduma tiin an sawi bawk thin. Pu Vankima (Pu Biaktea pa) leh Pu Lalenga (Pu Biakchungnunga Pu Lalrammawia PWC te pa) te pa a ni.  Tum khat chu lalpa hoin an ramvak a, Pu Tuala’n Sakhi a kap a, a Sakhi kah chu an pum rawh ta a, chulai hmun chu Sakhi rawh kawn tiin an sawi ta thin a, tun thlengin Sakhirawhkawn hming hi a lo pu ta a ni.

Pu DOLALA hi Pu Thavapa pa a ni a. A lo upat deuh hnu chuan, lal Awksarala chuan pu Dolala aia a rorelna a tel turin Dolala fapa Pu Thavapa hi a sawm thin a. Naupang te ni chungin a tel ve thin. Tum.khat chu Sailo lal leh Sailo lal an in dawr naah, Serzawl lal Lalsakeia dawr turin lal Awksarala khan a tir vang vang a ni.  Lalnu Pi Lalhliapi (Awksarala nupui) a thih khan, a fate chuan khawnbawl Upa damchhun tiin Pu Thavapa hi Phullena a a awm Aizawlah an hruai thla nghe nghe. Pu Thavapa hi Pi Thaengi chhang chiah a ni a. A nupui Pi Thanliani nen khan an inrual khawp a; zankhata piang ve ve an ni.

A sei leh ta hle mai. Awksarala Khawnbawl upa dangte chanchin hi chu ka mi chhuan leh ngaihsan pahnih Pu Biaka (Ex Chairman PWC) leh Pu Vanthuama (Teacher, Thangthar Historian hlu) te rawn chhunzawm ve atan ka khek e.

Ziah dik loh ka neih chuan, khawngaihin min lo ngaidam ula, a dik zawk min hrilh dawn nia. Ka thulakna langsar zualte chu- Upa Khuangchhana, V.Vanthuampuia, Upa Dohmingthanga, Pu Thavapa chanchin (Vuina a mi), Pu K.Lalthlengliana, Pu L.Biakdanga etc

Buata Bawihtlung
Ni 16.4.2017 Easter Sunday 1:10 PM @ Tkt
Edited on 17.4.2017 Monday 1:15 AM @ tkt